Infosheet: Algemene heffingskorting

Uit de reeks Belasting op arbeid

Door Jasper J. van Dijk en Iris Koopman

1 Huidige regeling

Iedereen heeft recht op de Algemene heffingskorting (AHK). De hoogte is afhankelijk van het inkomen en maximaal het bedrag dat wordt betaald aan inkomstenbelasting en premie volksverzekeringen. [1] De korting wordt afgebouwd met 6,007% per extra euro belastbaar inkomen en verdwijnt vanaf een inkomen van 69.398 euro (zie figuur 2). De korting is iets lager voor mensen die ouder zijn dan de AOW-leeftijd.

Let op: fiscale regelingen zijn jaarlijks aan veranderingen onderheven. In deze infosheet gaan wij uit van de regels die gelden in 2022 voor mensen die de AOW-leeftijd nog niet bereikt hebben.

Figuur 1: Verloop algemene heffingskorting 2022

2    Feiten en cijfers

  • Alle belastingplichtigen samen hebben in totaal 25 miljard euro minder belasting in box 1 hoeven te betalen door deze regeling.

  • Vanaf 2025 zal de hoogte van de algemene heffingskorting niet alleen worden berekend over het belastbaar inkomen uit box 1, maar over het gehele belastbare verzamelinkomen (uit box 1, 2 en 3). Zo zal de afbouw van de algemene heffingskorting elke belastingplichtige met hetzelfde verzamelinkomen op gelijke wijze raken, ongeacht de bron van inkomen. Het kabinet verwacht dat deze aanpassing tot een budgettaire jaarlijkse opbrengst van 325 miljoen euro leidt. 

3    Effecten

  • De laagste inkomens profiteren het meeste van deze korting, omdat de algemene heffingskorting afbouwt naarmate het belastbaar inkomen stijgt. Dit zorgt met name bij middeninkomens voor een hogere marginale belastingdruk.

  • Door de afbouw van de algemene heffingskorting, wordt de marginale belastingdruk verhoogd vanaf 21.317 euro. Dit ontmoedigt werken; elke euro aan extra bruto loon levert immers minder netto inkomen op.

Voetnoten

[1] Momenteel betaalt de Belastingdienst in sommige gevallen de algemene heffingskorting uit, indien de korting hoger is dan de belasting die betaald moet worden. Dit kan alleen als je de minstverdienende partner bent en uw fiscale partner voldoende belasting heeft betaald. Vanaf 2023 vervalt deze regeling als de minstverdienende partner geboren is na 1962.

Deze infosheet maakt onderdeel uit van een reeks van infosheets over belasting op arbeid. Het Nederlandse inkomstenbelastingstelsel kent drie boxen. Deze infosheets hebben betrekking op box 1, de belasting over inkomen uit werk en woning. Hoeveel belasting belastingplichtigen betalen in box 1 hangt niet alleen af van de bekende belastingschijven. Er zijn namelijk allerlei aftrekposten en heffingskortingen die het te betalen bedrag verminderen. Daarnaast zijn er toeslagen die de belastingdruk beïnvloeden. In deze infosheets lichten we stuk voor stuk de werking, de kosten en de effecten van onderdelen van dit systeem toe.

Vorige
Vorige

Infosheet: Arbeidskorting

Volgende
Volgende

Infosheet: Box 1