Begrotingsbeleid en macro-economische stabiliteit

Macro-economische stabiliteit heeft grote consequenties voor menselijk welzijn. Economische crises hebben desastreuze gevolgen, onder andere door oplopende werkloosheid. En ze kunnen lang doorwerken op de economie als de overheid verkeerd reageert, bijvoorbeeld met bezuinigen op het verkeerde moment of het verkeerde terrein. Uit onderzoek blijkt dat zelfs kleine verbeteringen op dit terrein een uitzonderlijk groot effect hebben op menselijk welzijn. Toch krijgt dit beleidsterrein weinig aandacht in Nederland. Dit willen wij veranderen.

Hieronder lees je meer over:

Begrotingsbeleid in Nederland

Ons begrotingsbeleid functioneert onvoldoende. Bestaande technische kaders zorgen voor een gebrek aan investeringen in de toekomst, bijvoorbeeld in onderwijs of klimaat. Ook geeft de overheid te veel uit als het goed gaat en te weinig als het slecht gaat. Dit leidt ertoe dat crises worden verlengd en inflatie wordt aangewakkerd. Wij doen voorstellen voor nieuwe indicatoren en processen die leiden tot een betere afweging.

Begrotingsbeleid in Europa

Het crisisbeleid in Europa moet worden verbeterd. Elke crisis blijkt weer dat de huidige Europese instituties ontoereikend zijn, met de Griekse schuldencrisis als voorlopig dieptepunt. Wij willen dat Europa nu nadenkt over de volgende crisis. Dat begint met betere preventie: de huidige Europese begrotingsregels zijn te complex, onrealistisch en ineffectief. Daarnaast pleiten we voor het afmaken van de bankenunie en goed werkend Europees Stabiliteitsmechanisme.

Verkeersboetebeleid

Het verkeersboetebeleid in Nederland werkt ontwrichtend. Niet de verkeersveiligheid, maar de begroting lijkt voorop te staan. Verkeersboetes worden keer op keer verhoogd om de begroting rond te krijgen. Deze boeteverhogingen zijn erg ingrijpend voor mensen met lage inkomens, omdat zij sneller in financiële problemen komen. Wij doen voorstellen om de verkeersveiligheid weer centraal te zetten.